Jack Russell Terrier

Bilden är Vildvindras men informationen är hämtad från Svenska Kennelklubbens hemsida - skk.se

Att tänka på

Om du funderar på att skaffa en jack russell terrier, tänk på att...

  1. Det är en social och aktiv ras som är sällskaplig och kräver aktivering.
  2. Bakom en liten och söt förpackning kan det dölja sig en jägare med skärpa och dådkraft.
  3. Den med sin självständiga läggning och påhittighet skapar egna aktiviteter som kanske inte alltid uppskattas av ägaren.
  4. Den har ofta en tydlig personlighet och ganska kort stubin samtidigt som den är familjekär och ett fantastiskt sällskap.
  5. Tydliga regler och list i stället för hårda nypor kan forma en jack russell till en härlig familjehund.

Historik

Pastor John Russell i England anses som rasens skapare. Han behövde en uthållig, modig jaktterrier av lagom storlek som skulle assistera foxhundarna i rävjakten. Två varianter utvecklades ur så gott som samma linjer, enda skillnaden var egentligen storlek och proportioner. Den högre, mer kvadratiskt byggda varianten är numera känd som parson russell terrier medan den lågbenta, proportionellt längre är känd som jack russell terrier. 2001 blev den godkänd av Svenska Kennelklubben. Jack russell är en av de numerärt största raserna i terriergruppen.

Användningsområde

Jack russell terrier är en sällskapshund men också en duglig jaktterrier, lämpad för grytjakt. Det är en positiv hund, förväntansfull och glad möter den de flesta utmaningar. Man ska vara medveten om att jaktinstinkten finns där, även om man inte tänkt använda hunden till jakt. Jaktinstinkten utgör en motor hos hunden, och den motorn kan användas till så mycket annat, till exempel hundsporter som agility, spår och eftersök.

Hälsa

Jack russell är en frisk och sund ras. Den har inga kända rassjukdomar och inget hälsoprogram hos Svenska Kennelklubben. Men rasklubben rekommenderar ögonlysning och patellaundersökning (lösa knäleder) av avelshundar.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen har ett stort mod och självförtroende i en liten och söt förpackning. Den är mycket social och sällskaplig. Den var ju från början avsedd för grytjakt. Med detta i bakhuvudet, är det lätt att förstå varför en liten jack russell än i dag är så positiv, självständig och modig.

Storlek och utseende

Jack russell terrier är en karaktärsfull, aktiv, stark och smidigt byggd jaktterrier. Kroppen är längre än den är hög, bröstkorgens omkrets bakom armbågarna är ca 40-43 cm och mankhöjden är ca 25-30 cm. Vikten är ca 5-6 kg. Pälsen kan vara slät, sträv eller raggig (broken). Färgen är vit med svarta och/eller rödgula tecken.

Pälsvård

Den släthåriga varianten har en tät slät päls som inte behöver trimmas. Den strävhåriga är i två lager, en mjuk underull och en sträv ytterpäls, som behöver trimmas. En raggig päls är nästan som ett mellanting mellan slät och sträv. Den är också i två lager, men den har inte den mjuka underullen som en strävhårig har. Den behöver också trimmas. Man ska inte klippa rasen. Klipper man av de döda hårstråna istället för att rycka bort dem med rötterna, blir pälsen porösare och absorberar väta och smuts. Det gör att hunden fryser mycket fortare i regn och blötsnö.

Övrigt

Jack Russell terrier är livlig, alert och aktiv med ett intensivt och intelligent uttryck. Rasen är framåt, orädd, social och vänlig med gott självförtroende. Världens roligaste lilla hund. 


Att tänka på innan man köper hund. Nyttig information från Svenska Kennelklubben till alla förstagångsköpare.

https://www.skk.se/globalassets/dokument/att-aga-hund/broschyr/att-kopa-hund_hi22.pdf